MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers

1. Which of the following is not a quadratic equation
(a) x² + 3x – 5 = 0
(b) x² + x3 + 2 = 0
(c) 3 + x + x² = 0
(d) x² – 9 = 0

Answer: b

Best book to follow: Click Here

Online Study Material: Click Here

2. The quadratic equation has degree
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: c

3. The cubic equation has degree
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: c

4. A bi-quadratic equation has degree
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: d


5. The polynomial equation x (x + 1) + 8 = (x + 2) {x – 2) is
(a) linear equation
(b) quadratic equation
(c) cubic equation
(d) bi-quadratic equation

Answer: a


6. The equation (x – 2)² + 1 = 2x – 3 is a
(a) linear equation
(b) quadratic equation
(c) cubic equation
(d) bi-quadratic equation

Answer: b


7. The roots of the quadratic equation 6x² – x – 2 = 0 are
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 1

Answer: c


8. The quadratic equation whose roots are 1 and
(a) 2x² + x – 1 = 0
(b) 2x² – x – 1 = 0
(c) 2x² + x + 1 = 0
(d) 2x² – x + 1 = 0

Answer: b


9. The quadratic equation whose one rational root is 3 + √2 is
(a) x² – 7x + 5 = 0
(b) x² + 7x + 6 = 0
(c) x² – 7x + 6 = 0
(d) x² – 6x + 7 = 0

Answer: d


10. The equation 2x² + kx + 3 = 0 has two equal roots, then the value of k is
(a) ±√6
(b) ± 4
(c) ±3√2
(d) ±2√6

Answer: d


11. The roots of the quadratic equation x+1x=3, x ≠ 0 are.
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 2

Answer: c


12. The roots of the quadratic equation 2x² – 2√2x + 1 = 0 are
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 3

Answer: c


13. The sum of the roots of the quadratic equation 3×2 – 9x + 5 = 0 is
(a) 3
(b) 6
(c) -3
(d) 2

Answer: c


14. If the roots of ax2 + bx + c = 0 are in the ratio m : n, then
(a) mna² = (m + n) c²
(b) mnb² = (m + n) ac
(c) mn b² = (m + n)² ac
(d) mnb² = (m – n)² ac

Answer: c


15. If one root of the equation x² + px + 12 = 0 is 4, while the equation x² + px + q = 0 has equal roots, the value of q is
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 4

Answer: a


16. a and p are the roots of 4x² + 3x + 7 = 0, then the value of 1α+1β is
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 5

Answer: b


17. If a, p are the roots of the equation (x – a) (x – b) + c = 0, then the roots of the equation (x – a) (x – P) = c are
(a) a, b
(b) a, c
(c) b, c
(d) none of these

Answer: a


18. Mohan and Sohan solve an equation. In solving Mohan commits a mistake in constant term and finds the roots 8 and 2. Sohan commits a mistake in the coefficient of x. The correct roots are
(a) 9,1
(b) -9,1
(c) 9, -1
(d) -9, -1

Answer: a


19. If a and p are the roots of the equation 2x² – 3x – 6 = 0. The equation whose roots are 1α and 1β is
(a) 6x² – 3x + 2 = 0
(b) 6x² + 3x – 2 = 0
(c) 6x² – 3x – 2 = 0
(d) x² + 3x-2 = 0

Answer: b


20. If the roots of px2 + qx + 2 = 0 are reciprocal of each other, then
(a) P = 0
(b) p = -2
(c) p = ±2
(d) p = 2

Answer: d


21. If one root of the quadratic equation 2x² + kx – 6 = 0 is 2, the value of k is
(a) 1
(b) -1
(c) 2
(d) -2

Answer: b


22. The roots of the quadratic equation
MCQ Questions for Class 10 Maths Quadratic Equations with Answers 6
(a) a, b
(b) -a, b
(c) a, -b
(d) -a, -b

Answer: d


23. The roots of the equation 7x² + x – 1 = 0 are
(a) real and distinct
(b) real and equal
(c) not real
(d) none of these

Answer: a


24. The equation 12x² + 4kx + 3 = 0 has real and equal roots, if
(a) k = ±3
(b) k = ±9
(c) k = 4
(d) k = ±2

Answer: a


25. If -5 is a root of the quadratic equation 2x² + px – 15 = 0, then
(a) p = 3
(b) p = 5
(c) p = 7
(d) p = 1

Answer: c


26. If the roots of the equations ax² + 2bx + c = 0 and bx² – 2√ac x + b = 0 are simultaneously real, then
(a) b = ac
(b) b2 = ac
(c) a2 = be
(d) c2 = ab

Answer: b


27. The roots of the equation (b – c) x² + (c – a) x + (a – b) = 0 are equal, then
(a) 2a = b + c
(b) 2c = a + b
(c) b = a + c
(d) 2b = a + c

Answer: d


28. A chess board contains 64 equal squares and the area of each square is 6.25 cm². A border round the board is 2 cm wide. The length of the side of the chess board is
(a) 8 cm
(b) 12 cm
(c) 24 cm
(d) 36 cm

Answer: c


29. One year ago, a man was 8 times as old as his son. Now his age is equal to the square of his son’s age. Their present ages are
(a) 7 years, 49 years
(b) 5 years, 25 years
(c) 1 years, 50 years
(d) 6 years, 49 years

Answer: a


30. The sum of the squares of two consecutive natural numbers is 313. The numbers are
(a) 12, 13
(b) 13,14
(c) 11,12
(d) 14,15

Answer: a


Write a comment