Business Economy and Banking Current Affairs MCQs

Business Economy and Banking Current Affairs MCQs

Q1. Which bank has topped the list of the MeitY’s Digital Payment Scorecard for 3 consecutive months?

[A] Punjab National Bank
[B] State Bank of India
[C] Bank of Baroda
[D] HDFC Bank

Correct Answer: B [State Bank of India]

Q2. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of ₹2 crore, for deficiencies in regulatory compliance?

[A] HDFC Bank
[B] SBI
[C] ICICI Bank
[D] PNB

Correct Answer: B [SBI]

Q3.What is the name of the bond that offers dedicated insurance against volcanic eruptions?

[A] Volcano Bonds
[B] Lava Bonds
[C] Yellow Bonds
[D] Masala Bonds

Correct Answer: A [Volcano Bonds]

Q4.As per Bank of America Securities report, by which year India is expected to be the third largest economy in the world?

[A] 2025
[B] 2030
[C] 2031
[D] 2050

Correct Answer: C [2031]

Q5. As per the report by FIS (leading provider of financial technology solutions), what quantum of real-time financial transactions are made in India?

[A] 10 million per day
[B] 41 million per day
[C] 50 million per day
[D] 100 million per day

Correct Answer: B [41 million per day]

Q6. Foreign Portfolio Investment (FPI) inflows of ………… has been registered by India in FY 2020-21?

[A] Rs.1 lakh crore
[B] Rs. 2 lakh crore
[C] Rs. 2.74 lakh crore
[D] Rs. 10 lakh crore

Correct Answer: C [Rs. 2.74 lakh crore]

Q7. Which Municipal Corporation of India issued the first ‘Green Bonds’ in the country?

[A] New Delhi
[B] Greater Noida
[C] Ghaziabad
[D] Ahmedabad

Correct Answer: C [Ghaziabad]

Q8. Which e-commerce major is set to acquire Cleartrip?

[A] Amazon
[B] Walmart
[C] Flipkart
[D] E Bay

Correct Answer: C [Flipkart]

Q9. What is the estimated growth rate of India in FY 22, as per Oxford Economics?

[A] 8.5%
[B] 10.2%
[C] 12.5%
[D] 14.2%

Correct Answer: B [10.2%]

Q10. As per the recent report of the Asian Development Bank, what is the estimated growth rate of India in FY 22?

[A] 5.4%
[B] 7.5%
[C] 9.2%
[D] 11%

Correct Answer: D [11%]

Leave a Reply

Your email address will not be published.