Government Schemes Current Affairs MCQs

Government Schemes Current Affairs MCQs

Q1. Under which scheme, bank loans between Rs.10 lakh and Rs.1 crore is provided to set up an enterprise to SC/ST or women borrower?

[A] MUDRA scheme
[B] Start up India scheme
[C] Stand Up India scheme
[D] PM Jan Dhan Yojana

Correct Answer: C [Stand Up India scheme]

2. As per the ECLGS 3.0 recently announced, what is the new tenure of loans and the per centage of out-standing loans considered?

[A] 5 years; 20 per cent
[B] 4 years; 40 per cent
[C] 6 years; 40 per cent
[D] 4 years; 20 per cent

Correct Answer: C [6 years; 40 per cent]

3. Which Union Ministry has launched the All-India Survey of Migrant Workers and AQEES?

[A] Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Labour and Employment
[D] Ministry of Home Affairs

Correct Answer: C [Ministry of Labour and Employment]

4. Which institute has launched ‘Infant Toddler and Caregiver-friendly Neighbourhoods (ITCN) Training and Capacity Building Programme’?

[A] NITI Aayog
[B] IIT Bombay
[C] NIT Trichy
[D] NIUA

Correct Answer: D [NIUA]

5. Which state/ UT launched the ‘HARIHAR’ policy, for Rehabilitation of abandoned children?

[A] Bihar
[B] Uttar Pradesh
[C] Haryana
[D] Punjab

Correct Answer: C [Haryana]

6. Which Indian state Government is to launch a Cleanliness Drive named ‘CLAP’?

[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Chhattisgarh

Correct Answer: B [Andhra Pradesh]

7. Which institution has unveiled a collaborative project titled “Sustainable Livelihoods For Tribal Households in India”?

[A] APEDA
[B] MPEDA
[C] TRIFED
[D] NABARD

Correct Answer: C [TRIFED]

8. ‘Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana’ is being implemented in which state?

[A] Karnataka
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Jharkhand

Correct Answer: B [Odisha]

9. Which Indian state has launched ‘Mission Oxygen’ plan, to increase daily production of Oxygen up to 3000 mt?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Maharashtra
[D] Odisha

Correct Answer: C [Maharashtra]

10. Which state has launched the initiative named ‘Mission Fateh 2.0’?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Haryana
[D] Punjab

Correct Answer: D [Punjab]

Leave a Reply

Your email address will not be published.