Wed. Jul 6th, 2022
Problems On HCF And LCM

Problems On HCF And LCM

1. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
A. 4
B. 7
C. 9
D. 13
Answer: Option A
2. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:
A. 276
B. 299
C. 322
D. 345
Answer: Option C
3. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?
A. 4
B. 10
C. 15
D. 16
Answer: Option D
4. Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8
Answer: Option A
5. The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:
A. 9000
B. 9400
C. 9600
D. 9800
Answer: Option C
6. The product of two numbers is 4107. If the H.C.F. of these numbers is 37, then the greater number is:
A. 101
B. 107
C. 111
D. 185
Answer: Option C
7. Three numbers are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:
A. 40
B. 80
C. 120
D. 200
Answer: Option A
8. The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:
A. 0.03
B. 0.9
C. 0.18
D. 0.108
Answer: Option C
9. The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
Answer: Option B
10. The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:
A. 74
B. 94
C. 184
D. 364
Answer: Option D
11. Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40.
A. 120
B. 240
C. 360
D. 480
Answer: Option C
12. The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is:
A. 3
B. 13
C. 23
D. 33
Answer: Option C
14. The least number which when divided by 5, 6 , 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder, is:
A. 1677
B. 1683
C. 2523
D. 3363
Answer: Option B
15. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point ?
A. 26 minutes and 18 seconds
B. 42 minutes and 36 seconds
C. 45 minutes
D. 46 minutes and 12 seconds
Answer: Option D
16. The H.C.F. of two numbers is 11 and their L.C.M. is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is:
A. 279
B. 283
C. 308
D. 318
Answer: Option C
17. What will be the least number which when doubled will be exactly divisible by 12, 18, 21 and 30 ?
A. 196
B. 630
C. 1260
D. 2520
Answer: Option B
18. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is:
A. 12
B. 16
C. 24
D. 48
Answer: Option D
19. The smallest number which when diminished by 7, is divisible 12, 16, 18, 21 and 28 is:
A. 1008
B. 1015
C. 1022
D. 1032
Answer: Option B
20. 252 can be expressed as a product of primes as:
A. 2 × 2 × 3 × 3 × 7
B. 2 × 2 × 2 × 3 × 7
C. 3 × 3 × 3 × 3 × 7
D. 2 × 3 × 3 × 3 × 7
Answer: Option A

important deals

Leave a Reply

Your email address will not be published.