Tue. Jul 5th, 2022
30 Internet MCQ Questions and Answers

30 Internet MCQ Questions and Answers

Q1. What is internet?
a) a single network
b) a vast collection of different networks
c) interconnection of local area networks
d) interconnection of wide area networks
View Answer

Answer: b

Q2. To join the internet, the computer has to be connected to a _
a) internet architecture board
b) internet society
c) internet service provider
d) different computer
View Answer

Answer: c

Q3. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by _
a) leased line
b) digital subscriber line
c) digital signal line
d) digital leased line
View Answer

Answer: b

Q4. ISP exchanges internet traffic between their networks by __
a) internet exchange point
b) subscriber end point
c) isp end point
d) internet end point
View Answer

Answer: a

Q5. Which of the following protocols is used in the internet?
a) HTTP
b) DHCP
c) DNS
d) DNS, HTTP and DNS
View Answer

Answer: d

Q6. The size of an IP address in IPv6 is _
a) 32 bits
b) 64 bits
c) 128 bits
d) 265 bits
View Answer

Answer: c

Q7. Internet works on _
a) packet switching
b) circuit switching
c) both packet switching and circuit switching
d) data switching

Answer: a

Q8. Which one of the following is not an application layer protocol used in internet?
a) remote procedure call
b) internet relay chat
c) resource reservation protocol
d) local procedure call
View Answer

Answer: c

Q9. Which protocol assigns IP address to the client connected in the internet?
a) DHCP
b) IP
c) RPC
d) RSVP
View Answer

Answer: a

Q10. Which one of the following is not used in media access control?
a) ethernet
b) digital subscriber line
c) fiber distributed data interface
d) packet switching
View Answer

Answer: d

Q11: The number of objects in a Web page which consists of 4 jpeg images and HTML text is __
a) 4
b) 1
c) 5
d) 7
Answer: c

Q12. The default connection type used by HTTP is _
a) Persistent
b) Non-persistent
c) Can be either persistent or non-persistent depending on connection request
d) None of the mentioned
Answer: a

Q13. The time taken by a packet to travel from client to server and then back to the client is called __
a) STT
b) RTT
c) PTT
d) JTT

Answer: b

Q14. The HTTP request message is sent in _ part of three-way handshake.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Answer: c

Q15. In the process of fetching a web page from a server the HTTP request/response takes __ RTTs.
a) 2
b) 1
c) 4
d) 3

Answer: b

Q16. The first line of HTTP request message is called _
a) Request line
b) Header line
c) Status line
d) Entity line

Answer: a

Q17. The values GET, POST, HEAD etc are specified in __ of HTTP message
a) Request line
b) Header line
c) Status line
d) Entity body

Answer: a

Q18. The __ method when used in the method field, leaves entity body empty.
a) POST
b) SEND
c) GET
d) PUT

Answer: c

Q19. The HTTP response message leaves out the requested object when __ method is used
a) GET
b) POST
c) HEAD
d) PUT

Answer: c

Q20. Find the oddly matched HTTP status codes
a) 200 OK
b) 400 Bad Request
c) 301 Moved permanently
d) 304 Not Found

Answer: d

Q21. Which of the following is not correct?
a) Web cache doesnt has its own disk space
b) Web cache can act both like server and client
c) Web cache might reduce the response time
d) Web cache contains copies of recently requested objects

Answer: a

Q22. The conditional GET mechanism
a) Imposes conditions on the objects to be requested
b) Limits the number of response from a server
c) Helps to keep a cache upto date
d) None of the mentioned

Answer: c

Q23. Which of the following is present in both an HTTP request line and a status line?
a) HTTP version number
b) URL
c) Method
d) None of the mentioned

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published.