Arithmetic Progression MCQ | Govt Job Preparation

Arithmetic Progression MCQ | Govt Job Preparation

Arithmetic Progression MCQ

Q1. How many three-digit numbers are divisible by 6?

a) 196

b) 149

c) 150

d) 151

Ans: c ) 150

Q2. If a, b, c are in arithmetic progression then:

i) 2a = b + c

ii) 2c = a + b

iii) 3b = 2a + 3c

iv) 2b = a + c

Ans: d) 2b = a + c

Q3. For which value of k; the series 2, 3 + k and 6 are in A.P.?

a) 4

b) 3

c) 1

d) 2

Ans: c) 1

Q4. How many terms are there in 20, 25, 30 . . . . . . 140?
A. 22
B. 25
C. 23
D. 24
Answer: Option B

Q5. Find the first term of an AP whose 8th and 12th terms are respectively 39 and 59.
A. 5
B. 6
C. 4
D. 3
E. 7
Answer: Option C

Q6. The sum of the first 16 terms of an AP whose first term and third term are 5 and 15 respectively is
A.600
B.765
C.640
D.680
E.690
Answer: Option D

Q7. The 7th and 21st terms of an AP are 6 and -22 respectively. Find the 26th term

A.-34

B.-32

C.-12

D.-10

E.-16

Answer: Option B

Q8. What is the sum of the first 12 terms of an arithmetic progression if the first term is -19 and last term is 36?
A.192
B.230
C.102
D.214
Answer: Option C

Q9. The 3rd and 7th terms of an arithmetic progression are -9 and 11 respectively. What is the 15th term?

A.28

B.87

C.51

D.17

Answer: Option C

Q10. What is the sum of the first 12 terms of an arithmetic progression if the 3rd term is -13 and the 6th term is -4?

A. 67

B. 45

C. -30

D. -48

Answer: Option C

see also: Questions on Akbar | Prepare Govt Jobs

important deals

Leave a Reply

Your email address will not be published.