Boats and Streams Questions Answers

Boats and Streams Questions Answers

Boats and Streams Questions Answers

Q1. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.
A. 2 hours
B. 3 hours
C. 4 hours
D. 5 hours
E. None of these
Answer: Option C

Q2. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is:
A. 8.5 km/hr
B. 9 km/hr
C. 10 km/hr
D. 12.5 km/hr
E. None of these

Ans: C

Q3. A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?
A. 2 : 1
B. 3 : 2
C. 8 : 3
D. Cannot be determined
E. None of these
Answer: Option C

Q4. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:
A. 4 km/hr
B. 5 km/hr
C. 6 km/hr
D. 10 km/hr
Answer: Option B

Q5. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:
A. 3 kmph
B. 5 kmph
C. 8 kmph
D. 9 kmphr
Answer: Option C

Q6. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?
A. 4 kmph
B. 6 kmph
C. 8 kmph
D. Data inadequate
E. None of these
Answer: Option B

Q7. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:
A. 1.2 km
B. 1.8 km
C. 2.4 km
D. 3.6 km
E. None of these
Answer: Option D

Q8. A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:
A. 2 mph
B. 2.5 mph
C. 3 mph
D. 4 mph
E. None of these
Answer: Option A

Q9. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place?
A. 2.4 km
B. 2.5 km
C. 3 km
D. 3.6 km
E. None of these
Answer: Option A

Q10. Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:
A. 16 hours
B. 18 hours
C. 20 hours
D. 24 hours
Answer: Option D

Q11. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
A. 2 : 1
B. 3 : 1
C. 3 : 2
D. 4 : 3

Answer: Option B

Q12. A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:
A. 1 km/hr
B. 1.5 km/hr
C. 2 km/hr
D. 2.5 km/hr
Answer: Option A

Q13. A man can row upstream at 7 kmph and downstream at 10kmph.find man’s rate in still water and the rate of current.

A 1 km/hr.
B 1.5 km/hr.
C 3.2 km/hr.
D 3.5 km/hr.
Answer : B

Q14. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 15 km downstream of a river and 2hours30minutes to cover a distance of 5km upstream. find the speed of the river current in km/hr.

A 1km/hr
B 2km/hr
C 3km/hr
D 4km/hr
Answer : A

Q15. In a stream running at 2kmph, a motor boat goes 6km upstream and back again to the starting point in 33 minutes. Find the speed of the motorboat in still water.

A 18 km/hr
B 23 km/hr
C 22 km/hr
D 28 km/hr
Answer : C

see also: English Grammar MCQ Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published.