Sun. Jul 3rd, 2022
Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

Class 12 Maths Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions

Choose the correct answer:

Q1. If sin {sin-1 (1/2) + cos-1 x} =1 ,then the value of x is

a) 1/2

b) 0

c) 1

d) None of these

Answer: 1/2

Q2. Which value is similar to sin-1sin(6 π/7)?

a) sin-1(π/7)

b) cos-1(π/7)

c) sin-1(2π/7)

d) coses-1(π/7)

Answer: a

Q3. The domain of sin-1 4x is:

a) [0, 1]

b) [-1, 1]

c) [−1/4,1/4]

d) [-3, 3]

Ans: c)

Q4. 3 sin-1 x + cos-1 x = π, then find the value of x?

a) 0

b) 1/√2

c) -1

d) 1/2

Ans: b)

Q5. What is the value of cos (2tan-1 x + 2cot-1 x) ?

a) 0

b) 1

c) -1

d) None of these

Ans: c)

Q6. Simplified form of cos-1 (4x3 – 3x)

a) 3 sin-1x

(b) 3 cos-1x

(c) π – 3 sin-1x

(d) None of these

Ans: (b)

Q7.

Maths MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Q32

Answer: (c) tan-1(15)

Q8.

Maths MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Q34

Answer: (d)

Q9.

Maths MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Q1

Answer: (d)

Q10.

Maths MCQs for Class 12 with Answers Chapter 2 Inverse Trigonometric Functions Q6

Answer: (d)

Leave a Reply

Your email address will not be published.