Important MCQs On Nitrogen Cycle

Important MCQs On Nitrogen Cycle

Important MCQs On Nitrogen Cycle

Q1. Which of the following statements is correct?

a) Atmosphere is the major reservoir for plants

b) Nitrogen is the most abundant nutrient for plants

c) Nitrogen cycle is a sedimentary cycle

d) All

Ans: 1-a

Q2. Nitrogen is absorbed by the plants in the form of

a) Ammonium

b) Nitrites

c) Nitrates

d) All

Ans: d

Q3. Nitrogen fixation is the conversion of

a) Nto N

b) Nto NH3

c) Nto NO3

d) Nto urea

Ans: 3- b

Q4. Important enzymes involved in nitrogen fixation are

a) Nitrogenase and hydrogenase

b) Nitrogenase and hexokinase

c) Nitrogenase and peptidase

d) Nitrogenase and hydrolyase

Ans: 4- a

Q5. Symbiotic nitrogen-fixing cyanobacteria are not present in

a) Azolla

b) Gnetum

c) Anthoceros

d) Cycas

Ans: 5- b

Q6. How many molecules of ATP are required to fix one molecule of nitrogen?

a) 12

b) 20

c) 6

d) 16

Ans: 6- d

Q7. Ammonification is the formation of

a) Ammonia from nitrates by decomposers

b) Ammonia from nitrogen

c) Ammonia from amino acids

d) Ammonia from nitrates by nitrogen fixers

Ans: 7- c

Q8. Conversion of nitrates to nitrogen is called

a) Ammonification

b) Nitrification

c) Nitrogen fixation

d) Denitrification

Ans: 8- d

Q9. Conversion of nitrites to nitrates is called

a) Nitrosococcus

b) Clostridium

c) Nitrobacter

d) Nitrosomonas

Ans: 9-c

Q10. Conversion of ammonia to nitrite and then to nitrates is called

a) Ammonification

b) Denitrification

c) Assimilation

d) Nitrification

Ans: d

What is Nitrogen Cycle?

Nitrogen Cycle is a biogeochemical process through which nitrogen is converted into many forms, consecutively passing from the atmosphere to the soil to the organism and back into the atmosphere. It involves several processes such as nitrogen fixation, nitrification, denitrification, decay, and putrefaction.

The nitrogen cycle matters because nitrogen is an essential nutrient for sustaining life on Earth. Nitrogen is a core component of amino acids, which are the building blocks of proteins, and of nucleic acids, which are the building blocks of genetic material (RNA and DNA).

Leave a Reply

Your email address will not be published.