Oscillations and Waves MCQs

Oscillations and Waves MCQs

Oscillations and Waves MCQs

Q1. Calculate the amplitude for a SHM using the equation x = 3sin2pt + 4cos3pt

(a) 3

(b) 5

(c) 4

(d) 7

Answer: (b) 5

The amplitude of a sound wave can be defined as the loudness or the amount of maximum displacement of vibrating particles of the medium from their mean position.

Simple Harmonic Motion or SHM is defined as a motion in which the restoring force is directly proportional to the displacement of the body from its mean position.

Q2. What is the constant of propotionality of an oscillator if the damping force is directly propotional to the velocity

(a) kg.s-1

(b) kg.m.s-1

(c) kg.s

(d) kg.m.s-2

Answer: (a) kg.s-1

Q3. What is the phase difference between the prongs of the tuning fork

(a) 5π

(b) π

(c) 2π

(d) 3π

Answer: (b) π

Q4. What is the change in the phase if a wave is reflected from a denser medium

(a) 3π

(b) 0

(c) π

(d) 2π

Answer: (c) π

Q5. The observer hears a sound from the source which is moving away from the observer who is stationary. Determine the frequency of the sound

(a) It is halved

(b) It remains the same

(c) It reaches infinity

(d) It gets doubled

Answer: (a) It is halved

Sound is defined as vibrations that travel through the air or another medium as an audible mechanical wave. It is produced from a vibrating body.

Q6. Which of the following does not exhibit polarization

(a) Longitudinal wave in a gas

(b) Transverse wave in a gas

(c) Neither (a) nor (b)

(d) Both (a) and (b)

Answer: (a) Longitudinal wave in a gas

Q7. Which of the following does not exhibit polarization

(A) Longitudinal wave in a gas

(B) Transverse wave in a gas

C) Neither (A) nor (B)

(D) Both (A) and (B)

Answer: (A) Longitudinal wave in a gas

Q8. The circular motion of a particle whose speed is constant is ____

a) Periodic but not simple harmonic

b) Simple harmonic but not periodic

c) Periodic and simple harmonic

d) Neither periodic not simple harmonic

Answer: a

Q9. A particle executing simple harmonic motion of amplitude 5cm has a maximum speed of 31.4 cm/s. The frequency of its oscillation is?

a) 4Hz

b) 3Hz

c) 2Hz

d) 1Hz

Answer: d

Q10. If a simple harmonic oscillator has got a displacement of 0.02m and acceleration equal to 2m/s2 at any time, the angular frequency of the oscillator is equal to _

a) 10 rad/s

b) 0.1 rad/s

c) 100 rad/s

d) 1 rad/s

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published.