Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs

Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs

Q1. The maximum number of zeroes that a polynomial of degree 4 can have is
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Ans: d) Four

Q2. In fig. given below, the number of zeroes of the polynomial f(x) is

MCQ Questions for Class 10 Maths Chapter 2 Polynomials with Answers

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None

Ans: c) 3

Q3. The graph of the polynomial ax² + bx + c is an upward parabola if
(a) a > 0
(b) a < 0
(b) a = 0
(d) None

Ans: a) a > 0

Q4. The graph of the polynomial ax² + bx + c is a downward parabola if
(a) a > 0
(b) a < 0
(c) a = 0
(d) a = 1

Ans: b) a < 0

Q5. If α, β are the zeroes of the polynomial x² – 16, then αβ(α + β) is
(a) 0
(b) 4
(c) -4
(d) 16

Ans: a) 0

Q6. If the sum of the zeroes of the polynomial f(x) = 2x³ – 3kx² + 4x – 5 is 6, then the value of k is
(a) 2
(b) 4
(c) -2
(d) -4

Ans: b) 4

Q7. If a – b, a and a + b are zeroes of the polynomial fix) = 2x³ – 6x² + 5x – 7, then value of a is
(a) 1
(b) 2
(c) -5
(d) 7

Ans: a) 1

Q8. Dividend is equal to
(a) divisor × quotient + remainder
(b) divisior × quotient
(c) divisior × quotient – remainder
(d) divisor × quotient × remainder

Ans: a) divisor × quotient + remainder

Q9. A quadratic polynomial whose sum of the zeroes is 2 and product is 1 is given by
(a) x² – 2x + 1
(b) x² + 2x + 1
(c) x² + 2x – 1
(d) x² – 2x – 1

Ans: (a) x² – 2x + 1

Q10. What should be subtracted from x³ – 2x² + 4x + 1 to get 1?
(a) x³ – 2x² + 4x
(b) x³ – 2x² + 4 + 1
(c) -1
(d) 1

Ans: a) x³ – 2x² + 4x

see also: Class 10 NCERT Solution

Leave a Reply

Your email address will not be published.