Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry MCQs

Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry MCQs

Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry MCQs

Q1. A tree breaks due to storm and the broken part bends, so that the top of the tree touches the ground making an angle of 30° with the ground. The distance between the foot of the tree to the point where the top touches the ground is 18 m. Find the height of the tree (in metres)

a) 24√3

b) 9

c) 9√3

d) 18√3

Ans: d

Q2. If the value of tanθ + cotθ = √3, then find the value of tan6θ + cot6θ.

a) -2

b) -1

c) -3

d) -4

Ans: a

Class 10 Maths Chapter 8 Introduction to Trigonometry MCQs

Case Cover for Air pods

High-quality, tough silicone skin for Airpods cases.
360 degree AirPods protection.
Smooth, slightly frosted material keeps dust and lint away.
Portable and hangs onto belt loops, bags, etc.
High tensile, non-deformable, durable silicone.

Q3. If a sin 450 = b cosec 300, what is the value of a4/b4?

a) 63

b) 43

c) 23

d) None of the above

Ans: b

Q4. If tan θ + cot θ = 2, then what is the value of tan100 θ + cot100 θ?

a) 1

b) 3

c) 2

d) None of the above

Ans: c

Q5. If θ is said to be an acute angle, and 7 sin2 θ + 3 cos2 θ = 4, then what is the value of tan θ?

a) 1

b) √3

c) 1/√3

d) None of the above

Ans: c

Q6. If cos X = a/b, then sin X is equal to:

(a) (b2-a2)/b

(b) (b-a)/b

(c) √(b2-a2)/b

(d) √(b-a)/b

Answer: (c) √(b2-a2)/b

Q7. If tan θ – cot θ = 0, what will be the value of sin θ + cos θ?

a) 1

b) √2

c) 1/√2

d) None of the above

Ans: b

Q8. In ∆ ABC, right-angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. The value of tan C is:

(a) 12/7

(b) 24/7

(c) 20/7

(d) 7/24

Answer: (b) 24/7

Q9. The value of tan 60°/cot 30° is equal to:

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Answer: (b) 1

Q10. sin (90° – A) and cos A are:

(a) Different

(b) Same

(c) Not related

(d) None of the above

Answer: (b) Same

Leave a Reply

Your email address will not be published.