Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

Q1. Which of the following points is not in line with the others?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) A

(B) B

(C) C

(D) D

Ans: (C) C

Question 2: 

Which of the following ribbons is the longest?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) A

(B) B

(C) C

(D) D

Ans: (B) B

Question 3:

Line B is longer than line A. By how much is it longer?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 21 units

(B) 3 units

(C) 4 units

(D) 24 units

Ans: (B) 3 units

Question 4: 

Manish lives in a town which is 35 km 228 m away from Mumbai. Shekhar’s town is 37 km away from Mumbai. If Shekhar comes to Mumbai and then goes to visit Manish, how much distance will he cover totally?

(A) 35 km 265 m

(B) 1 km 772 m

(C) 71 km 772 m

(D) 72 km 228 m

Ans: (D) 72 km 228 m

Question 5: 

A picture of India’s Advanced Satellite launch Vehicle (ASLV) is shown above. The ASLV was used in 1992 and 1994 to launch scientific satellites.
In the above figure, how many Indica cars will be needed to make a line about as long as the ASLV?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) About 48

(B) About 17

(C) About 10

(D) About 6

Ans: (D) About 6

Question 6: 

When Ashish’s father stretches out his hands, the distance between the tips of his fingers is a little less than his height. That distance would be closest to:

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 50 centimetres

(B) 150 centimetres

(C) 300 centimetres

(D) 600 centimetres

Ans: (B) 150 centimetres

Question 7: 

Which of the lines shown below is 5 cm long?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) EF

(B) GH

(C) LM

(D) ST

Ans: (A) EF

Question 8:

An ant comes out of its hole and travels along the dotted lines to the piece of sugar. How much distance does it cover?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 1 m 26 cm

(B) 2 m 25 cm

(C) 2 m 70 cm

(D) 22 m 5 cm

Ans: (B) 2 m 25 cm

Question 9:

The lengths of 4 flagpoles are shown here. Which of them is the SHORTEST?
(Clue: Use the lengths mentioned next to each flagpole.)

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

Ans: (D)

Question 10: 

Which of the following would be the BEST unit to use to measure the length of a skirt?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) Rupees

(B) Metres

(C) Grams

(D) Centimetres

Ans: (D) Centimetres

Question 11: 

The length of this colour pencil is 10 cm. Nearly how long would its LEAD be?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 3cm

(B) 1cm

(C) 2cm

(D) 5cm

Ans: (B) 1cm

Question 12: 

The ribbon shown below is 1 metre long with marks at equal distances. How long is the stick?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 2 centimetres

(B) 20 centimetres

(C) 200 centimetres

(D) 2 metres

Ans: (B) 20 centimetres

Question 13: 

Which of these units would you use to tell someone the length of your playground?

(A) centimetre

(B) minutes

(C) metres

(D) kilometers

Ans: (C) metres

Question 14: 

In the picture below, the distance between which two animals is the greatest?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) the dog and the mouse

(B) the rabbit and the dog

(C) the cat and the rabbit

(D) the mouse and the cat

Ans: (B) the rabbit and the dog

Question 15: 

3 ants crawled from point P to point Q on a board by different paths Which ant’s path was the shortest?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) All the paths were equally long.

(B) The first ant’s path was the shortest.

(C) The second ant’s path was the shortest.

(D) The third ant’s path was the shortest.

Ans: (A) All the paths were equally long.

Question 16: 

Which stick is shorter?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) stick P is shorter

(B) stick Q is shorter

(C) both are equal in length

(D) it depends on their weight

Ans: (C) both are equal in length

Question 17: 

The distance jumped by Faisal in a long jump competition is shown below. How many CENTIMETRES did Faisal jump?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 30

(B) 35

(C) 350

(D) 450

Ans: (C) 350

Question 18: 

The length of this pencil is about________.

(A) 4 cm

(B) 5 cm

(C) 6 cm

(D) 7 cm

Ans: (B) 5 cm

Question 19: 

Five dots are shown below. Which three dots can be joined with just one straight line?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 3 and 5

(C) 2, 4 and 5

(D) 2, 3 and 5

Ans: (B) 1, 3 and 5

Question 20: 

See the number line below to answer the question. An insect starts from 1 and moves forward along the line. In each move, it jumps 3 steps forward and then 1 step backward. After which move will it be on 9?

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) Second

(B) Third

(C) Fourth

(D) Tenth

Ans: (C) Fourth

Question 21: 

The height of an elephant would be about

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 1 metre

(B) 3 metres

(C) 10 metres

(D) 300 metres

Ans: (B) 3 metres

Question 22: 

Shown below is a map showing 4 towns P, Q, R and S and the roads connecting them. Of the four, the shortest road is the one connecting

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) Town P to Town Q

(B) Town Q to Town R

(C) Town R to Town S

(D) Town S to Town P

Ans: (B) Town Q to Town R

Question 23: 

The height of an adult human can be around________?

(A) 50 centimetres

(B) 150 centimetres

(C) 300 centimetres

(D) 600 centimetres

Ans: (B) 150 centimetres

Question 24: 

Gopu is older than Tinu. Tinu is older than Charu. Veeru is younger than Charu. From youngest to oldest, the children are

(A) Veeru, Charu, Tinu, Gopu

(B) Charu, Veeru, Tinu, Gopu

(C) Charu, Tinu, Gopu, Veeru

(D) Veeru, Gopu, Tinu, Charu

Ans: (A) Veeru, Charu, Tinu, Gopu

Question 25: 

The length of the paper clip shown below will be about

Long and Short MCQ Questions Class 4 Maths Chapter 2

(A) 10 mm

(B) 25 mm

(C) 5 cm

(D) 10 cm

Ans: (B) 25 mm

Leave a Reply

Your email address will not be published.