Materials Metal and Non Metal For Class 8 Science Extra Question Answer

Materials Metal and Non Metal For Class 8 Science Extra Question Answer

Materials Metal and Non Metal For Class 8 Science Extra Question Answer

Q1. Name the property due to which metals shine.

Ans. Lustre

Q2. Give examples of metalloids.

Ans. Antimony, arsenic, silicon, boron, etc.

Q3. Name the property due to which metals can be beaten into thin sheets.

Ans. Malleability

Q 4– Name the metal and non-metal which occur in liquid state.

Ans. Mercury (metal), bromine (non-metal).

Q 5– State the property of non-metals due to which phosphorus is kept in water.

Ans. Non-metals do not react with water.

Q 6– Which metal is used for wrapping food items?

Ans. Aluminium

Q 9 – Which metal is less reactive: Copper or zinc?

Ans. Zinc

Q10. Which non-metal does conduct heat and electricity?

Answer: Carbon

Q11. Generally, non-metals are non-lustrous. Name one non-metal which is lustrous.

Ans: Iodine

Q12. Why do some metals displace other metals from their solution?

Ans: Because of being more reactive than the metals which they displace.

Q13. Which metal is used for wrapping food items?

Ans: Aluminium

Q14. Whose oxides are basic in nature: Metal or non-metal?

Ans: Metal

Q15. Whose oxides are acidic: Metal or non-metal?

Ans: Non-metal

Q16. Classify the following into metals and non-metals:

Copper, iron, graphite, sulphur, aluminium, oxygen

Ans: Metals: Copper, iron, aluminium

Non-metals: Graphite, sulphur, oxygen

Q17. What happens when metals react with oxygen?

Ans: Metal oxides are formed.

Q18. What happens when metals react with water?

Ans: Metals produce their hydroxides or oxides and hydrogen.

Q19. What is malleability?

Ans: Malleability is the property of a metal in which it can be beaten into thin sheets.

Q20. What is ductility?

Ans: Ductility is the property of metals due to which they can be drawn into wires.

Leave a Reply

Your email address will not be published.