MCQ Questions for Class 10 Maths Real Numbers

MCQ Questions for Class 10 Maths Real Numbers

MCQ Questions for Class 10 Maths Real Numbers

Q1. HCF of 8, 9, and 25 is
(a) 8
(b) 9
(c) 25
(d) 1

Answer: d

Q2. The product of a rational and irrational number is
(a) rational
(b) irrational
(c) both of above
(d) none of above

Answer: b

Q3. If HCF (16, y) = 8 and LCM (16, y) = 48, then the value of y is
(a) 24
(b) 16
(c) 8
(d) 48

Ans: a

Q4. The product of two different irrational numbers is always
(a) rational
(b) irrational
(c) both of above
(d) none of above

Answer: b

Q5. Euclid’s division lemma states that for two positive integers a and b, there exist unique integer q and r such that a = bq + r, where r must satisfy
(a) a < r < b
(b) 0 < r ≤ b
(c) 1 < r < b
(d) 0 ≤ r < b

Ans: d

Q6. If b = 3, then any integer can be expressed as a =
(a) 3q, 3q+ 1, 3q + 2
(b) 3q
(c) none of the above
(d) 3q+ 1

Ans: a

Q7. The product of three consecutive positive integers is divisible by
(a) 4
(b) 6
(c) no common factor
(d) only 1

Ans: b

Q8. The largest number that will divide 398,436 and 542 leaving remainders 7,11 and 15 respectively is
(a) 17
(b) 11
(c) 34
(d) 45

Ans: a

Q9. There are 312, 260 and 156 students in class X, XI and XII respectively. Buses are to be hired to take these students to a picnic. Find the maximum number of students who can sit in a bus if each bus takes equal number of students
(a) 52
(b) 56
(c) 48
(d) 63

Ans: a

Q10. There is a circular path around a sports field. Priya takes 18 minutes to drive one round of the field. Harish takes 12 minutes. Suppose they both start at the same point and at the same time and go in the same direction. After how many minutes will they meet ?
(a) 36 minutes
(b) 18 minutes
(c) 6 minutes
(d) They will not meet

Ans: a

Q11. Three farmers have 490 kg, 588 kg and 882 kg of wheat respectively. Find the maximum capacity of a bag so that the wheat can be packed in exact number of bags.
(a) 98 kg
(b) 290 kg
(c) 200 kg
(d) 350 kg

Ans: a

Q12. m² – 1 is divisible by 8, if m is
(a) an even integer
(b) an odd integer
(c) a natural number
(d) a whole number

Ans: b

Leave a Reply

Your email address will not be published.