MCQ Questions on Data Handling

MCQ Questions on Data Handling

MCQ Questions on Data Handling

1. Pictorial representation of data using symbols is known as:

A. Bar graph

B. Pictograph

C. Pie chart

D. None of these

Answer: B

2. Double bar graphs display ______ sets of data simultaneously.

A. Four

B. Three

C. Two

D. No

Answer: C

3. _________ gives the number of times a particular entry occurs.

A. Organisation of data

B. Collection of Data

C. Representation of Data

D. Frequency distribution table

Answer: D

4. In the grouped data, each of the group is called:

A. Class interval

B. Collection of data

C. Frequency

D. Grouped frequency distribution

Answer: A

5. If 20-30 is the class interval of grouped data, then the lower class limit is:

A. 50

B. 30

C. 20

D. 10

Answer: C

6. The difference between the upper-class limit and lower class limit of a class interval is called:

A. Frequency

B. Width

C. Grouped data

D. Ungrouped data

Answer: B

7. The width or size of the class interval 30-40 is:

A. 10

B. 30

C. 40

D. 70

Answer: A

8. If a coin is flipped in the air, what is the probability of getting a tail?

A. 0

B. ½

C. 1

D. 2

Answer: B

9. A bag has 4 red balls and 4 green balls, what is the probability of getting a red ball randomly?

A. 1/4

B. 1/8

C. 1/2

D. 0

Answer: C

10. If a die is thrown in the air, the probability of getting even numbers is:

A. ½

B. ⅙

C. ⅓

D. ⅔

Answer: A


Check the given table, and give the correct answers to the following questions.

Range of Marks ObtainedNumber of students
250 – 30010
300 – 350 12
350 – 40014
400 – 45013
450 – 50011

11. What is the total number of students for all ranges?

A. 12
B. 14
C. 50
D. 60

Answer: D. 60

12. How many students secured marks between 250 – 300?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 14

Answer: A

13. What is the upper limit in the given frequency distribution table?

A. 350
B. 450
C. 500
D. 400

Answer: A. 500

14. How many students come under the marks range of 300 – 400?

A. 12
B. 26
C. 14
D. 25

Answer: B.24

15. What is the size of the class interval?

A. 30
B. 40
C. 50
D. 55

Answer: C. 50


16. A die is thrown. What is the probability of getting even prime number?

A. ⅙
B. ½
C. ⅓
D. ⅕

Answer: A. 1/6

17. When a coin is tossed, what are the possible outcomes?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 0

Answer: B

18. When two coins are tossed, then what is the probability of getting Tails for both the coins?

A. ½
B. ¼
C. ⅓
D. None of these

Answer: B.¼

19. The number of times that a particular entry occurs is called:

A. Frequency
B. Class-interval
C. Raw data
D. Range

Answer: A. Frequency

20. What is the number of possible outcomes, when two dies are thrown, simultaneously?

A. 6
B. 12
C. 36
D. None of these

Answer: C. 36

I. Observe the following bar graph carefully and answer the following questions :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 1
Question 1.
On which item has the maximum expenditure been done ?
(a) Conveyance
(b) Rent
(c) Fee
(d) Servant’s salary.Answer

Answer: (a)


Question 2.
On which item has the minimum expenditure been done ?
(a) Servant’s salary
(b) Food
(c) Rent
(d) Conveyance.Answer

Answer: (a)


Question 3.
What is the expenditure done on food ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 2000
(c) Rs 3000
(d) Rs 5000.Answer

Answer: (d)


Question 4.
What is the difference of expenditures done on conveyance and rent ?
(a) Rs 1000
(b) Rs 2000
(c) Rs 3000
(d) Rs 4000.Answer

Answer: (b)


Question 5.
Rs 5000 is the expenditure done on
(a) rent
(b) food
(c) fee
(d) recreation.Answer

Answer: (b)


Question 6.
Rs 6000 is the expenditure done on
(a) fee
(b) rent
(c) conveyance
(d) food.Answer

Answer: (c)


Question 7.
How much expenditure has been done in all ?
(a) Rs 21000
(b) Rs 18000
(c) Rs 15000
(d) Rs 20000.Answer

Answer: (a)


II. Observe the following bar graph carefully and answer the following questions :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 2
Question 8.
Of which subject are there the maximum books ?
(a) Hindi
(b) English
(c) Maths
(d) Science.Answer

Answer: (a)


Question 9.
How many books are there of the subject whose books are maximum ?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.Answer

Answer: (d)


Question 10.
Of which subject are there the minimum books ?
(a) Social Science
(b) Hindi
(c) English
(d) Science.Answer

Answer: (a)


Question 11.
How many books are there of the subject whose books are minimum ?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400.Answer

Answer: (c)


Question 12.
Which two subjects have the same number of books ?
(a) Maths and Hindi
(b) Hindi and English
(c) English and Science
(d) Science and Social Science.Answer

Answer: (c)


Question 13.
300 books are of the subject
(a) Maths
(b) English
(c) Hindi
(d) Science.Answer

Answer: (a)


Question 14.
The difference of the number of books of English and Science is
(a) 200
(b) 100
(c) 400
(d) 0.Answer

Answer: (d)


Question 15.
The difference of the number of books of Hindi and Social Science is
(a) 200
(b) 300
(c) 400
(d) 100.Answer

Answer: (b)


Question 16.
The total number of books is
(a) 1200
(b) 1400
(c) 1600
(d) 1800.Answer

Answer: (a)


Question 17.
The total of the number of books of English and Science is
(a) 200
(b) 100
(c) 400
(d) 0.Answer

Answer: (c)


III. Study the following frequency distribution table and answer the questions given below :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 3

Question 18.
What is the size of the class intervals ?
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20.Answer

Answer: (a)


Question 19.
Which class has the highest frequency ?
(a) 15-20
(b)20-25
(c) 25-30
(d) 35-40.Answer

Answer: (c)


Question 20.
Which class has the lowest frequency ?
(a) 35-40
(b)30-35
(c) 15-20
(d) 25-30.Answer

Answer: (a)


Question 21.
Which two classes have the same frequency ?
(а) 15-20 and 35-40
(b) 20-25 and 30-35
(c) 15-20 and 30-35
(d) 20-25 and 25-30.Answer

Answer: (b)


Question 22.
What is the upper limit of the class interval 25-30 ?
(a) 20
(b)25
(c) 30
(d) 35.

Answer: (c)


Question 23.
What is the lower limit of the class interval 35-40 ?
(a) 20
(b) 25
(c) 30
(d) 35.

Answer: (d)


Question 24.
The difference between the frequencies of the class intervals 20-25 and 30-35 is
(a) 0
(b) 10
(c) 20
(d) 5.

Answer: (a)


IV. Study the following frequency distribution table and answer the questions given below :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 4

Question 25.
The upper limit of the fourth class is
(a) 430
(b) 395
(c) 465
(d) 500.

Answer: (a)


Question 26.
The lower limit of the sixth class is
(a) 395
(b) 430
(c) 465
(d) 360.Answer

Answer: (c)


Question 27.
The size of the class intervals is
(a) 25
(b) 30
(c) 40
(d) 35.

Answer: (d)


Question 28.
The frequency of the third class is
(a) 5
(b) 4
(c) 2
(d) 7.

Answer: (b)


Question 29.
The number of workers getting daily wages 395-430 (in ?) is
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7.

Answer: (c)


Question 30.
Which two classes have the same frequency?
(a) 290-325 and 465-500
(b) 290-325 and 325-360
(c) 430-465 and 465-500
(d) 325-360 and 360-395.

Answer: (a)


Question 31.
The class with the highest frequency is
(a) 430-465
(b) 465-500
(c) 395-430
(d) 290-325.

Answer: (a)


Question 32.
The class with the lowest frequency is
(a) 325-360
(b) 360-395
(c) 465-500
(d) 395-430.

Answer: (a)


Question 33.
The number of workers getting wages ? 395 and above is
(a) 18
(b) 24
(c) 12
(d) 28.

Answer: (a)


Question 34.
The number of workers getting wages below ? 360 is
(a) 7
(b) 6
(c) 5
(d) 4.

Answer: (a)


Question 35.
The total number of workers is
(a) 29
(b) 22
(c) 28
(d) 21.

Answer: (a)


V. Observe the histogram and answer the questions given below :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 5

Question 36.
Which group contains maximum players ?
(a) 20-30
(b) 30-40
(c) 40-50
(d) 70-80.

Answer: (b)


Question 37.
Which group has minimum players ?
(a) 20-30
(b) 50-60
(c) 60-70
(d) 30-40.

Answer: (a)


Question 38.
Which two groups have the same number of players ?
(a) 30-40 and 40-50
(b) 20-30 and 30-40
(c) 40-50 and 70-80
(d) 80-90 and 90-100.

Answer: (c)


Question 39.
How many players make runs 80 and above ?
(a) 2
(b) 8
(c) 10
(d) 18.

Answer: (d)


Question 40.
How many players make runs less than 40?
(a) 8
(b) 2
(c) 18
(d) 10.

Answer: (c)


Question 41.
How many players make runs 50 to less than 60 ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (d)


Question 42.
The total number of players making runs 20 and more is
(a) 74
(b) 64
(c) 84
(d) 54.

Answer: (a)


VI. Observe the histogram and answer the questions given below :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 6

Question 43.
The total number of students is
(a) 10
(b) 20
(c) 25
(d) 30.

Answer: (d)


Question 44.
Which groups contain the maximum number of students ?
(a) 2-4
(b) 4-6
(c) 6-8
(d) 8-10.

Answer: (c)


Question 45.
Which group contains the minimum number of students ?
(a) 0-2
(b) 2-4
(c) 6-8
(d) 8-10.Answer

Answer: (d)
Hint:
Minimum number of students
= 2 → 8 -10.


Question 46.
The number of students getting marks 6 and above is
(a) 11
(b) 10
(c) 12
(d) 9.

Answer: (a)


Question 47.
The number of students getting marks 4 to less than 6 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8.

Answer: (b)


Question 48.
The number of students getting marks less than 4 is
(a) 10
(b) 15
(c) 7
(d) 8

Answer: (b)


Question 49.
The number of students getting marks in the groups 4-6 or 8-10 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8.

Answer: (c)


Question 50.
The number of students getting marks 6-8 is greater than the number of students getting marks 2-4 by
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4.

Answer: (a)


VII. Observe the pie chart given below and answer the following questions:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 7

Question 51.
The central angle for sector A is
(a) 108°
(b) 144°
(c) 72°
(d) 150°.

Answer: (a)


Question 52.
The central angle for sector B is
(a) 108°
(b) 144°
(c) 72°
(d) 120°.

Answer: (b)


Question 53.
Which sector has the greatest angle ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) None of these.

Answer: (b)


Question 54.
What is the difference between the central angles for sector B and sector C ?
(a) 36°
(b) 72°
(c) 9°
(d) 81°.

Answer: (a)


VII. Observe the pie chart and answer the following questions :
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 8

Question 55.
Which two colours have the same central angles ?
(a) Red, yellow
(b) Red, green
(c) Yellow, green
(d) Blue, red.Answer

Answer: (a)
Hint:
Red → 45%
Yellow → 45%.


Question 56.
Which colour has the greatest central angle ?
(a) Red
(b) Yellow
(c) Green
(d)Blue.

Answer: (d)


Question 57.
The proportion of sector for red is
(a) 12
(b) 14
(c) 18
(d) 13Answer

Answer: (c)
Hint:
45°360° = 18


Question 58.
The difference of the central angles for green and blue is
(a) 45°
(b) 90°
(c) 180°
(d) 221°2Answer

Answer: (b)


Question 59.
A child has a block in the shape of a cube with one letter written on each face as shown below:
MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling 9
The cube is thrown once. What is the probability of getting A ?
(a) 13
(b) 16
(c) 12
(d) 14Answer

Answer: (a)


Question 60.
A die is thrown. What is the probability of getting an even prime number ?
(a) 16
(b) 14
(c) 13
(d) 12Answer

Answer: (a)

Leave a Reply

Your email address will not be published.