mcq on geometric progression

Mcqs on Geometric Progression

Mcqs on Geometric Progression

et of Mathematics Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometric Progression(G.P.)”.

1. A sequence is called ___________________ if an+1 = an * r.

a) arithmetic progression

b) geometric Progression

c) harmonic Progression

d) special Progression

Answer: b

2. What is nth term of a G.P.?

a) an = a + (n-1) d

b) an = a + (n) d

c) an = a*rn-1

d) an = a*rn

Answer: c

3. If first term of a G.P. is 20 and common ratio is 4. Find the 5th term.

a) 10240

b) 40960

c) 5120

d) 2560

Answer: c

4. If a sequence is in the form 2*5n then which of the following may be the sequence?

a) Arithmetic progression

b) Geometric Progression

c) Harmonic Progression

d) Special Progression

Answer: b

5. If r=1 in a G.P. then what is the sum to n terms?

a) n*a

b) a/n

c) (n-1) a

d) (n+1) a

Answer: a

6. If a=3 and r=2 then find the sum up 5th term.

a) 95

b) 82

c) 93

d) 97

Answer: c

7. In G.P. 4, 8, 16, 32, ………… find the sum up to 5th term.

a) 16

b) 64

c) 128

d) 124

Answer: d

8. Which term of G.P. 25, 125, 625, …………. is 390625?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 8

Answer: c

9. In a G.P., 5th term is 27 and 8th term is 729. Find its 11th term.

a) 729

b) 2187

c) 6561

d) 19683

Answer: d

10. Find the sum of series 1+1/2 + 1/4 + ………. up to 6 terms.

a) 63/32

b) 32/63

c) 26/53

d) 53/26

Answer: a

11. How many terms of G.P. 2,4,8,16, …………… are required to give sum 254?

a) 4

b) 5

c) 6

d) 7

Answer: d

12. The sum of first three terms of a G.P. is 21/2 and their product is 27. Find the common ratio.

a) 2

b) 1/2

c) 2 or 1/2

d) neither 2 nor 1/2

Answer: c

13. The sum of first three terms of a G.P. is 21/2 and their product is 27. Which of the following is not a term of the G.P. if the numbers are positive?

a) 3

b) 2/3

c) 3/2

d) 6

Answer: b

14. Which of the following is the geometric mean of 3 and 12.

a) 4

b) 6

c) 9

d) 10

Answer: b

15. If three positive numbers are inserted between 4 and 512 such that the resulting sequence is a G.P., which of the following is not among the numbers inserted?

a) 256

b) 16

c) 64

d) 128

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published.