Multiple choice questions on arithmetic progression

Multiple choice questions on arithmetic progression

Q1. In an AP, if d = –4, n = 7, an = 4, then a is

(A) 6                                                   

(B) 7

(C) 20                                                 

(D) 28

Answer:  (D)

Q2. In an Arithmetic Progression, if a = 28, d = -4, n = 7, then an is:

(a) 4

(b) 5

(c) 3

(d) 7

Answer: (a) 4

Q3. If p, q, r and s are in A.P. then r – q is

(a) s – p

(b) s – q

(c) s – r

(d) none of these

Answer: c

Q4. The 21st term of the AP whose first two terms are –3 and 4 is

(A) 17                                                 

(B) 137

(C) 143                                               

(D) –143

Answer:  (B)

Q5.  If a = 10 and d = 10, then first four terms will be:

(a) 10, 30, 50, 60

(b) 10, 20, 30, 40

(c) 10, 15, 20, 25

(d) 10, 18, 20, 30

Answer: (b) 10, 20, 30, 40

Q6. If the 2nd term of an AP is 13 and the 5th term is 25, what is its 7th term?

(A) 30                                                             

(B) 33

(C) 37                                                             

(D) 38

Answer:  (B)

Q7. 30th term of the A.P: 10, 7, 4, …, is

(a) 97

(b) 77

(c) -77

(d) -87

Answer: (c) -77

Q8. The missing terms in AP: __, 13, __, 3 are:

(a) 11 and 9

(b) 17 and 9

(c) 18 and 8

(d) 18 and 9

Answer: (c)

Q9. Which term of the A.P. 3, 8, 13, 18, … is 78?

(a) 12th

(b) 13th

(c) 15th

(d) 16th

Answer: (d) 16th

Q10. The 21st term of AP whose first two terms are -3 and 4 is:

(a) 17

(b) 137

(c) 143

(d) -143

Answer: (b) 137

see also: Maths Olympiad

Leave a Reply

Your email address will not be published.