NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions

Question 1.
Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).
(a) Unicellular organisms have a one-celled body.
(b) Muscle cells are branched.
(c) The basic living unit of an organism is an organ.
(d) Amoeba has an irregular shape.
Answer:
(a) True
(b) True
(c) False
(d) True

Question 2.
Make a sketch of the human nerve cell. What function do nerve cells perform?
Answer:
Function of nerve cells: The function of the nerve cell is to receive and transfer messages, it helps to control and coordinate the working of different parts of the body.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions Q2

Question 3.
Write short notes on the following.
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus of a cell
Answer:
(a) Cytoplasm: The jelly-like substance found between the nucleus and the cell membrane is called cytoplasm. It is made up of basic elements like C, H, O, N. Various other components or organelles, like mitochondria, Golgi bodies, ribosomes, etc., of cells are present in the cytoplasm.

(b) Nucleus of a cell: Nucleus of a cell is an important component of the living cell. It is located at the centre of the cell. It is separated from the cytoplasm by a membrane called nuclear membrane. It contains genetic material.

Question 4.
Which part of the cell contains organelles?
Answer:
Cytoplasm

Q5. State three differences between plant cell and animal cell.

Ans:

Plant cellsAnimal cells
(i) The outermost covering is a cell wall and it is made of cellulose.(i) The outermost covering of animal cell is the plasma membrane.
(ii) Plastids are present in plant cells.(ii) Plastids are absent in animal cells.
(iii) Large vacuoles are present in plant cells.(iii) No or very small vacuoles are present in animal cells.
(iv) It lacks centrosomes and lysosomes.(iv) They have centrosomes or lysosomes.

Question 6.
State the difference between eukaryotes and prokaryotes.
Solution:

EukaryotesProkaryotes
(i) Eukaryotes possess membrane-bound organ­elles.(i) Prokaryotes lack membrane-bound organelles.
(ii) Nucleus of the cell has a nuclear membrane.(ii) Nucleus is not bounded by a membrane.

Question 7.
Where are chromosomes found in a cell? State their function.
Answer:
Chromosomes are present in the nucleus.

The function of chromosomes is to carry genes on them and to transfer the character from parents to the next generation.

Question 8.
‘Cells are the basic structural units of living organisms.’ Explain.

Ans: A group of cells form a tissue which performs a specific function. A group of tissue forms an organ and in the same way, a group of organs form an organism. That is why cells are considered as the basic structural units of living organisms.

Question 9.
Explain why chloroplast are found only in plant cells?
Answer:
Chloroplasts are plastids required for the food making process, called photosynthesis, and thus they are only present in plant cells.

Leave a Reply

Your email address will not be published.